Skoči na glavno vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 18. 11. 2022, je prvo šolsko uro potekal tradicionalni slovenski zajtrk. Pričeli smo z radijsko informativno oddajo, ki so jo za nas pripravili učenci. Nato so reditelji posameznih razredov odšli po zajtrk, ki so ga skupaj s sošolci pojedli v razredu. Učenci naše šole so bili nad zajtrkom navdušeni, povzeli pa so tudi nekaj misli in občutkov v povezavi z njim.

Kaj vam pomeni zdrav slovenski zajtrk?

Zdrav slovenski zajtrk upodablja slovensko hrano – kot je npr. med, maslo, mleko. Vemo, da je pri nas zelo razvito čebelarstvo, prav tako pridelamo veliko domačega mleka, ki je pridobljeno od lokalnih pridelovalcev. Ob prehranjevanju smo tudi pomislili na pesem Čebelar, ki jo, četudi smo še zelo mladi, dobro poznamo.

Dobro je, da jemo sveže pečen kruh, še posebej če je temen oz. polnozrnat. Jabolka, ki smo jih dobili, so bila nekoliko kisla, kar nam je dalo vedeti, da so bila domača in neškropljena. Učenci cenimo, da je ta hrana pridelana v naši domovini.

Slovenski tradicionalni zajtrk sporoča, da lahko iz domačih sestavin, ki jih pridobimo na domačih slovenskih kmetijah oz. na podeželju, izdelamo zdrav in preprost zajtrk, ki je hkrati dober. Ta zajtrk poudari zdravo in raznoliko hrano, ki jo vsakodnevno prejemamo v šoli. Ob zajtrku pa smo pomislili tudi na revščino oz. kako hvaležni smo lahko, da prejmemo zdrav in tako pester zajtrk.

Kako je tradicionalni slovenski zajtrk potekal v šoli in kakšni so bili vaši občutki ob tem?

Doma si najbrž marsikdo ne bi pripravil tradicionalnega slovenskega zajtrka, zato smo veseli, da je bil pripravljen v šoli, kjer smo mu namenili ravno dovolj časa. Všeč nam je bilo, da je bil zajtrk takoj prvo uro, saj smo tako dan pričeli kot je treba – z zdravim zajtrkom. Všeč nam je bilo tudi, da je bila temu namenjena cela ura, da smo jedli v miru in počasi (ne pod časovnim pritiskom). Zelo bi pohvalili to, da smo vsi učenci prejeli zajtrk, tudi tisti, ki na šolsko malico niso prijavljeni. Zajtrk je bil sestavljen iz primernih količin osnovnih gradnikov živil, tako da smo bili zares siti, saj je bil zajtrk precej pester.

Besedilo so zapisali učenci šolskega novinarstva, največ odgovorov pa so podali učenci 9. C-razreda.

slika 2

Slika 2 of 14

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost