Skoči na glavno vsebino

Izobraževanje na daljavo – sporočilo za starše

Spoštovani starši

Za nami bo kmalu drugi teden izobraževanja na domu. Najprej naj se vam iskreno in iz srca zahvalim za delo, skrb in odgovornost, ki je praktično preko noči padla tudi na vaša ramena.

Osnovnošolski sistem v Sloveniji ni bil pripravljen na izobraževanje na domu. Tudi v svetu ni nič bolje. Praktično preko noči smo morali vsi skupaj v celoti spremeniti način dela. Poučevanje se korenito spremenilo v svojem bistvu. Šolski sistemi ne prenesejo hitre in korenite spremembe. Vendar smo vsi skupaj dokazali, da tudi to zmoremo. Ne samo zmoremo, v dani situaciji, celo odlično zmoremo.

Zato velik poklon vam staršem. Velika zahvala tudi za vse povratne informacije, od katerih je bila zelo velika večina pozitivnih in pohvalnih.

Izobraževanje na domu pa ima, kljub temu da nam tudi politika izkazuje hvaležnost, tudi slabše plati. Zavedamo se, da šola v smislu socialnega korektiva, sedaj ne opravlja svoje vloge kot jo sicer. Verjemite mi, da se trudimo in iščemo rešitve. Vsi skupaj, morebiti vi starši še najbolj, postajamo utrujeni in bo daljše obdobje takšnega dela prineslo še kakšno dodatno težavo. Otroci so začeli pogrešati druženje, zabavo in ne boste verjeli tudi šolo. To zadnje je celo nas presenetilo. To je še posebej očitno v dani situaciji, ko smo vsi skupaj omejeni na določen prostor in smo primorani spremeniti naše dnevne navade. Otroci s posebnimi v splošnem težje sledijo učnemu delu, kot je bilo pričakovano. Tukaj nas čaka še kar nekaj dela in iznajdljivosti.

Če se je dalo pravilno razbrati sporočila odgovornih nas žal tovrstno delo čaka še kar nekaj časa. Zato bo treba pokazati veliko potrpljenja in modrosti. Zaradi socialne pravičnosti je treba izobraževanje vzdrževati na tehnološko osnovnem nivoju in zaenkrat ne bomo pouka vodili v smislu videokonferenc in podobnih storitev. Morebiti le občasno in tudi za namen ohranjanja socialnih stikov. Trudimo se pripravljati gradivo tako, da ni nepotrebnega tiskanja, da se gradivo dobi po večih različnih poteh. In predvsem da je gradivo po obsegu primerno in napisano za otroka in ne starša. Razumeti pa nas morate, da se tudi mi tega dela še učimo in imamo trenutno s to obliko izobraževanja mnogo več dela kot sicer.

Do sedaj smo dokazali, da zmoremo stopiti skupaj, zato sem izjemno zadovoljen in ponosen na delovanje celotne skupnosti. Hkrati pa me to navdaja z optimizmom, saj sem prepričan, da bomo zmogli še naprej in še bolje.

Ostanite predvsem zdravi

Saša Kožuh, ravnatelj

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost