Skoči na glavno vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk 2019

ZAJTRKOVALI SMO PO STARI TARDICIJI – LOKALNO IN ZDRAVO

 

V petek, 15. novembra 2019, je po šolah in vrtcih celotne Slovenije zadišalo po lokalnih dobrotah – čebeljem zakladu, domačem kruhu in pristnih maslu in medu. Tudi na naši šoli smo zajtrkovali po stari tradiciji, kar so nam omogočili lokalni pridelovalci. Potem, ko smo se okrepčali, smo šolski novinarji pripravili posebno radijsko oddajo, posvečeno osveščanju o pomenu uravnotežene prehrane, lokalno pridelanih dobrot in zdravega načina življenja nasploh.

V oddaji smo se Julija Testen, Tadej Kolar in Žan Malovrh Manfreda »zapletli« v pogovor in ugotavljali, da imamo v Sloveniji odlične naravne pogoje za pridelavo pristne domače zelenjave, sadja in ostalih pridelkov. Tako nam ni treba posegati po pridelkih, ki so utrgani nezreli in prepotujejo na tisoče kilometrov z drugih celin.

Beseda je nanesla tudi na barve. Ni šlo za modno muho, temveč smo po barvah predstavili različna živila glede na to, katerih za naše telo dragocenih hranil vsebujejo največ. Ugotavljali smo, da bolj pisan kot je krožnik pred nami, ko si pripravljamo obrok s svežimi živili, boljše gradnike bomo dali našemu telesu za rast, razvoj, sploh pa za razmišljanje in spomin.

Pri tej temi pa nismo mogli tudi mimo številnih pregovorov o hrani, jedi in navadah prehranjevanja. Naj vam postrežemo le z nekaj najpomenljivejšimi:

»Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran.«

»Če raste, jo jej, če ne raste, je ne jej!«

»Še pes ima rad mir pri jedi.«

»Hudo je, kadar se glad z žejo oženi.«

»Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga.«

Še vedno pa mislimo, da je najboljši pregovor, ki drži za vsakogar, da je »lakota najboljši kuhar«.

Želimo vam, da bi imeli ob sebi dobrega kuharja, ki bi bil izbirčen pri izbiri sestavin za jedi, ki jih dajete svojemu organizmu, in pa velikodušen pri ponudbi odličnih obrokov, ki jih bo »začaral« iz najkakovostnejših lokalno pridelanih in ekoloških surovin.

 

Jej lokalno in zdravo, da tvoji možgani bodo vedno pripravljeni na zabavo!

 

Šolski novinarji Julija, Tadej, Žan, Pika, Ema, Rosa, Kaja, Teodora in Tian

pod mentorstvom učiteljic Damjane Sokler in Sabine Zalokar

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost